Skip to main content

Hur kan vi få fler att gå/cykla till skolan?

Vi har i stort sett sen vi flyttade till vårt hus haft folk som använder vår utfart som parkeringsplats när de har ett ärende till Skälbyskolan. Detta utöver de många som inte kan trafikregeln som säger att du inte får parkera eller stoppa i en korsning bara för att släppa av/hämta upp dina barn...

Men det är ju ytterligare en sån sak som bara blir värre (enligt studier blir fler och fler barn skjutsade till skolan) och framför allt påverkas vi mycket mer nu, när vi själva har kids som går där. Det är t.o.m. så att en drar sig för att låta grabbarna springa före hem själva, då det i stort sett alltid är trafik med lämnande/hämtande bilar i vår korsning.

Detta trots att kommunen fixat en jättefin parkering på Fornvägen.

Jag började då påpeka situationen för tjänstemännen hos kommunen, men fick väldigt lite feedback och mest goddag-yxskaft-svar om att de gör allt de kan.

Så istället har jag nu riktat mig mot politikerna och skickade in följande till dem:

”Jag och de mina har funderat mycket på trafiksituationen vid entrén till Skälbyskolan, och på sistone har vi sett en del filmer där olika städer runt om i Europa försöker komma till rätta med sin trafiksituation och underlätta för fotgängare och cyklister. 

Grundtanken är att de organiserar trafiken utifrån människan istället för bilen. Att de exempelvis förhindrar genomkörning för bilar, men underlättar för cyklar, fotgängare och kollektivtrafik. 
Jag vill tex verkligen rekommendera den här filmen, https://youtu.be/sEOA_Tcq2XA, som handlar om staden Ghent i Belgien. Det finns även  exempel från Barcelona, där de organiserat så kallade Superblocks (https://youtu.be/jq2yd4QgL5I).
Filmerna är bara c.a 10 minuter långa, och bägge dessa tar upp barnens förbättrade situation iom dessa nya och enkla lösningar.

Hur kan då dessa exempel appliceras på Skälbyskolan? 

Genom att göra det lite jobbigare för bilen och därmed enklare för dem som inte kör. Bifogar en enkel skiss på hur en uppställning av 2-3 av Järfällas fina betongfår skulle kunna förändra trafikflödena vid entrén. Genom att förhindra att folk släpper av barn och kör vidare (eller vänder i t-korsningen), underlättar vi för de barn som går och cyklar - och förhoppningsvis blir det därmed fler som också gör det.

Det kommer fortfarande att finnas access in till skolan för leveranser och för dem med speciella behov, men samtidigt tar vi bort genomfartstrafiken, vilket gör att barn kan gå själva över Vårdkasevägen utan att riskera att bli påkörda.

Kostnaden torde inte vara särskilt stor heller, då dessa Betongfår antagligen redan finns på lager.

Hoppas du uppskattar idén, och om inte annat så är filmerna väl värda att se och inspireras av.”

Återstår att se om något händer...

Men visst skulle vi alla vilja kunna låta våra barn gå eller cykla till skolan? 


Comments

Popular posts from this blog

Helgen

Var i Sverige på bröllop i helgen! Måste erkänna att det var hur gött som helst att komma bort från skiten som händer här i några dagar och lovade mig själv när jag klev på planet i fredags att inte läsa några nyheter om Island tills jag kom tillbaks. Ett löfte jag höll. Tror blodtrycket sjönk med 20-30 och pulsen med minst lika många bpm. Bröllopet då? Jo, det var min barndomsvän och "storebror" PH som gick i det heliga med sin Linn i Klosterkyrkan i Lund. Så nu har de skaffat nybyggd kåk och gått o gift sig. Fan, de är ju mycket vuxnare än jag :) Bröllopsfesten var sedan knappt 100 pers på en gård i Lunds utkanter med mycket god mat, gott vin, gott sällskap och allmänt bra kalas! Klart kompetent och mycket glädje! Men sen tog det inte mer än en dag innan man drogs ner i den allmäna depressionen här på ön igen :( Suck.

It´s a bird eat bird world...

Undrar vad den lilla ankan tänker... den ser liksom mest förvånad ut.

Obligatorisk valfrihet

I dagens samhälle lyfts valfriheten till fullständig maxim; får du inte välja fritt så är något fel. Detta gäller i sin tur alla livets aspekter; från vilken förskola, skola och utbildning du vill ha som barn, till var och hur du vill bo, vem du (eventuellt) vill dela ditt liv med, vad du vill jobba med och hur du vill tillbringa din pension. Utöver dessa större val ska vi även välja mellan olika abonnemang och hur vi hanterar återkommande kostnader. Dessa sträcker sig från mer obligatoriska sådana som lån, försäkringar, internet, boendekostnad, telefon och tv. Till mer frivilliga som hemstädning, kläder, smink, rakblad, kalsonger, dataspel och vidare, beroende på det egna hushållets intressen. Har vi barn ska deras önskningar helst uppfyllas; gällande allt från antalet skärmar, begränsningar i skärmtid, läxläsning, studiehjälp, olika fritidsaktiviteter, osv. Sedan ska vi hantera alla vardagsköp, och ta ansvar för dem. Köper vi alltid ”bra miljöval” och Eko? Ska barnen ha en plas