Skip to main content

Årets bästa poddavsnitt

(Inser efter förra inlägget, att jag ju självklart måste skriva detta inlägget också :-))

Innan jag kommer till årets i min mening bästa poddavsnitt, måste jag börja med förra årets bästa.

Med bästa i den mening att den gett mig mest att fundera på och som jag själv mest tipsat om.

Podden är Magnus Carlssons (han från Weeping Willows) Sommar i P1.

Och den handlar om följande:

“Magnus Carlson ringer upp forskaren Elin Röös, metrologen och naturskadespecialisten Pär Holmgren, debattören och ordförande i företagsforumet Circular Sweden: Anders Wijkman och flera andra för att få svar på hur vi kan göra för att lösa de problem som hotar miljön. Svaren han får handlar om både vad man som enskild kan göra i det lilla, och hur man kan göra för att påverka beslutsfattare i de stora frågorna.”

Har du inte hört det; gör det omgående.

Men då till årets poddavsnitt, som delvis är i samma tema, men ändå inte.

P3 Dystopia har många riktigt bra (och läskiga) avsnitt, men det som känts mest påtagligt och gripande för min del är det som kom ut den 16 oktober.

Det handlade om Ekonomisk Ojämlikhet.

“Hur håller ett land ihop när vissa har nästan allt och andra ingenting? Vad kan vi lära oss av babianerna? Och vad har ditt pizzabud med saken att göra? 

P3 Dystopia tar sig an det som kallats för vår tids mest centrala problem: den ekonomiska ojämlikheten.”

Det är inte många poddar som rört mig till tårar, men den verkliga historia de berättar i slutet av detta avsnitt, är på riktigt sjukt läskigt orättvis.

Comments

Popular posts from this blog

Helgen

Var i Sverige på bröllop i helgen! Måste erkänna att det var hur gött som helst att komma bort från skiten som händer här i några dagar och lovade mig själv när jag klev på planet i fredags att inte läsa några nyheter om Island tills jag kom tillbaks. Ett löfte jag höll. Tror blodtrycket sjönk med 20-30 och pulsen med minst lika många bpm. Bröllopet då? Jo, det var min barndomsvän och "storebror" PH som gick i det heliga med sin Linn i Klosterkyrkan i Lund. Så nu har de skaffat nybyggd kåk och gått o gift sig. Fan, de är ju mycket vuxnare än jag :) Bröllopsfesten var sedan knappt 100 pers på en gård i Lunds utkanter med mycket god mat, gott vin, gott sällskap och allmänt bra kalas! Klart kompetent och mycket glädje! Men sen tog det inte mer än en dag innan man drogs ner i den allmäna depressionen här på ön igen :( Suck.

It´s a bird eat bird world...

Undrar vad den lilla ankan tänker... den ser liksom mest förvånad ut.

Obligatorisk valfrihet

I dagens samhälle lyfts valfriheten till fullständig maxim; får du inte välja fritt så är något fel. Detta gäller i sin tur alla livets aspekter; från vilken förskola, skola och utbildning du vill ha som barn, till var och hur du vill bo, vem du (eventuellt) vill dela ditt liv med, vad du vill jobba med och hur du vill tillbringa din pension. Utöver dessa större val ska vi även välja mellan olika abonnemang och hur vi hanterar återkommande kostnader. Dessa sträcker sig från mer obligatoriska sådana som lån, försäkringar, internet, boendekostnad, telefon och tv. Till mer frivilliga som hemstädning, kläder, smink, rakblad, kalsonger, dataspel och vidare, beroende på det egna hushållets intressen. Har vi barn ska deras önskningar helst uppfyllas; gällande allt från antalet skärmar, begränsningar i skärmtid, läxläsning, studiehjälp, olika fritidsaktiviteter, osv. Sedan ska vi hantera alla vardagsköp, och ta ansvar för dem. Köper vi alltid ”bra miljöval” och Eko? Ska barnen ha en plas