Wednesday, November 19, 2008

Har länder vänner?

Har börjat fundera mer och mer på den frågan iom de problem som Island går igenom för tillfället och tycker väl egentligen att svaret är rätt givet:

NEJ

För hur kan ett land ha vänner? Ett land kan ha intressen, allierade, grannar och säkert ett antal andra saker jag inte kommer på just nu. Men vänner?

Ett land (dvs regeringen i detta land) styrs av ett enda intresse: Att behålla makten som första steg och självständigheten som andra.

Om det ligger i landets intresse att ha vänskapliga relationer med andra länder, så genomförs detta. Detta då landet i sig får det bättre i och med dessa relationer. Men varför skulle landet göra något som inte förbättrade den egna situationen? Eller till och med försämrar den egna situationen?

Jag undantar här bistånd, då det både kan tolkas som en strävan att behålla makten (folk gillar att ge bistånd) och en investering i framtida relationer.

Orsaken till att jag skriver om det här är att den Isländska regeringen sagt att alla våra gamla vänner bett oss att dra dit pepparn växer i stället för att ge oss pengar. Och som en okänd isländsk regeringskälla säger om Borg i den här artikeln i E24.

- Vi har märkt att Sverige skiljer ut sig från de andra nordiska länder. Inte bara från Norge utan även från Danmark varifrån vi också fått positiva signaler. Svenskarna verkar inte älska oss lika mycket som de andra, säger en högt uppsatt källa inom den isländska regeringen till E24.

Älska oss lika mycket? Vad är detta för parodi på regering som styr här?

Hur kan de mena allvar med ett sådant uttalande?

Hur kan någon människa ta dessa ord i sin mun och mena dem?

Tror verkligen den Isländska regeringen att Borg nu kommer att få dåligt samvete och ge dem alla de pengar de vill ha?

Detta är ju retorik på fjortisnivå.

Och jag blir bara mer och mer missnöjd.

2 comments:

Anonymous said...

Nåväl, över till det viktiga: Borde inte höstens händelser trigga en diskussion på Island om fördelarna med medlemsskap i EU/EMU?

Anonymous said...

Nåväl, över till det viktiga: Borde inte höstens händelser trigga en diskussion på Island om fördelarna med medlemsskap i EU/EMU?